Misiunea noastră este de a-i găsi pe cei mai buni specialişti din agribusiness!

AliRa Recruitment – Un parteneriat de durată! Lumea este într-o permanentă provocare şi schimbare. Societăţile se schimbă, comunităţile se schimbă, cerinţele sunt altele şi, în acest context, avem nevoie de o simbioză perfectă între cerere şi ofertă, între idei şi oameni, dar şi între experienţă şi inovaţie.

În ultimii ani s-a evidenţiat necesitatea unui proces bine structurat de recrutare a forţei de muncă, în condiţiile dezvoltării investiţiilor în sectorul agricol românesc. Companiile angajatoare se confruntă cu o oarecare dificultate în recrutarea forţei de muncă, existând relativ puţini candidaţi valoroşi, atât din punct de vedere al experienţei, cât şi al cunoştinţelor tehnice.

În contextul absenţei acute de personal cu experienţă în sectorul de agribusiness şi ca urmare a intrării în piaţă de noi companii, s-a evidenţiat şi necesitatea apelării la firme specializate de recrutare de forţă de muncă. Pentru companiile noi, aceasta reprezintă şi soluţia cea mai simplă pentru crearea unei echipe şi atragerea celor mai performanţi vânzători, eliminând astfel dificultăţile şi disconfortul unui proces laborios.

Compania AliRa Recruitment, specializată în recrutare și selecția personalului, aduce în piața din România un suflu nou și modern în abordarea client și candidat. Despre misiunea și scopul firmei ne-au vorbit inițiatoarele acestui proiect, Alina Dobra și Ramona Lăpădătescu.

Business Press Agricol: Cum s-a născut ideea proiectului AliRa Recruitment?

Alina Dobra: AliRa Recruitment a luat naştere din pasiunea noastră pentru relaţiile umane şi din dorinţa de a găsi cei mai potriviţi candidaţi pentru fiecare poziţie, specialitate şi organizaţie în parte, astfel încât aceştia să contribuie la atingerea obiectivelor de business, respectiv la dezvoltarea companiilor. Experienţa noastră în sectorul agribusiness ne-a motivat să intrăm în această frumoasă provocare. Având o experienţă de peste 8 ani în HR,  am activat la începutul carierei mele ca şi Specialist HR în cadrul unor companii din domeniul construcţiilor, iar ulterior am intrat în sectorul agribusiness, fiind implicată direct atât în procesele de recrutare şi selecţie, cât şi în gestiunea proceselor de HR pentru Business Unit-ul care acoperea Europa de Sud-Est al unei firme multinaţionale furnizoare de inputuri. Ulterior, mi-am continuat parcursul profesional tot în sectorul agribusiness, activând într-o companie de Executive Search din acest sector. Această experienţă profesională mi-a oferit ocazia de a lucra cu multe dintre companiile din agribusiness în proiecte de recrutare, atât pentru poziţii de middle management, cât şi top management.

Ramona Lăpădătescu: Dorinţa de autodepăşire profesională pe principii inovatoare a reprezentat un atu important în decizia noastră de a construi AliRa Recruitment. Şi eu mi-am definit experienţa profesională cu peste 10 ani de activitate în domeniul resurselor umane. Am fost implicată atât în activitatea de administrare şi recrutare de personal, cât şi în cea de consultanţă. Timp de şapte ani am activat în cadrul celei mai mari bănci comerciale din România, iar în ultima perioadă în sectorul de agribusiness ca şi Specialist Recrutare, colaborând cu o companie de Executive Search din acest domeniu. Consider că principalele avantaje competitive ale consultanţilor AliRa Recruitment sunt experienţa profesională în zona de executive search în sectorul de agribusiness, buna cunoaştere a oamenilor care activează în acest domeniu, cât şi buna înţelegere a contextului de business actual.

BPA: Putem vorbi în prezent de o criză a forţei de muncă specializată în agribusiness?

Alina Dobra: Cred că este mult spus o criză a forţei de muncă, însă există un deficit dacă vorbim de anumite poziţii şi de anumite specializări. În agribusiness există disponibilităţi, din păcate nu sunt promovate şi nu există informaţie. Noi ne-am gândit că putem cuprinde şi această nişă, esenţială în dezvoltarea companiilor. Dacă până acum câţiva ani puţini tineri erau dornici să dezvolte o carieră în domeniu agricol, în ultima perioadă numărul absolvenţilor de bacalaureat care aleg să urmeze facultăţi cu profil agronomic a crescut vizibil.

Ramona Lăpădătescu: Eu aş defini această aşa zisă criză drept o diferenţă de viziune între generaţii. Vorbim de generaţia născută înainte de 1979, mai conservatoare, cu principii bazate pe prudenţialitate, şi de cea născută după anii 1980, pentru care acceptarea provocărilor reprezintă o necesitate. Este foarte adevărat că tinerii au cu totul o altă gândire, poate pentru că au avut şi alt acces la informaţie, diferit faţă de părinţii lor. În prezent am constatat că tinerii îşi doresc o dezvoltare personală armonioasă, dar şi o carieră de succes, mulţi dintre ei fiind extrem de perseverenţi şi dispuşi să facă eforturi pentru reuşita proiectelor la care lucrează.

BPA: Din experienţa acumulată, spre ce candidaţi se orientează companiile angajatoare?

Alina Dobra: În activitatea noastră de până acum am întâlnit în special angajatori orientaţi în principal spre candidaţi cu experienţă, fără să aloce prea multe şanse de formare şi tinerilor în cadrul companiei. În mediul dinamic şi competitiv al companiilor din agribusiness sunt extrem de solicitaţi specialiştii cărora angajatorii sunt dispuşi să le ofere oricât. Sigur, şi aşteptările companiilor sunt pe măsură.

Ramona Lăpădătescu: În ultima perioadă am observat că unii angajatori şi-au schimbat mentalitatea, înţelegând că tinerii care vin de pe băncile facultăţii sunt interesaţi să înveţe practica meseriei şi să muncească până vor ajunge şi ei la salarii comparabile cu cele ale angajaţilor cu experienţă. Tinerii care se angajează îşi doresc contract pe perioadă nedeterminată şi stabilitatea locului de muncă, un nivel salarial corelat cu variaţia pieţei, autonomie şi flexibilitate în realizarea sarcinilor de lucru, dar şi  posibilităţi de promovare.

BPA: Concluzionând, ce oferă AliRa Recruitment clienţilor săi şi care este mesajul pentru aceştia?

Alina Dobra: Prin serviciile oferite AliRa Recruitment preia gestiunea procesului de recrutare pentru posturile disponibile din companiile de agribusiness. Principalele avantaje competitive ale consultanţilor AliRa Recruitment sunt experienţa profesională în zona de executive search în sectorul agribusiness, buna cunoaştere a oamenilor care activează în acest sector, precum şi buna înţelegere a contextului de business actual.

Sunt încrezătoare că experienţa noastră profesională în acest domeniu de activitate şi buna cunoaştere a sectorului de agribusiness vor veni în sprijinul partenerilor noştri prin serviciile de calitate oferite şi prin respectarea angajamentelor luate. Cu siguranţă că experienţa solidă, atât în procesul clasic de recrutare, cât şi în Executive Search pentru toate poziţiile, la toate nivelurile, ne recomandă cu succes.

Ramona Lăpădătescu: AliRa Recruitment îşi propune să susţină companiile din agribusiness cu instrumentele şi competenţele necesare printr-o abordare strategică a rolului angajatului, cuantificând nu doar compatibilitatea dintre cerinţele postului şi profilul candidatului, ci şi parametrii legaţi de convergenţa profilului personal şi profesional. Astfel, clienţii noştri vor economisi timpul alocat recrutării de personal, dar şi pe cel al proceselor complementare, AliRa Recruitment identificând candidaţii care corespund criteriilor de selecţionare prin metode personalizate. Misiunea noastră este de a-i găsi pe cei mai buni specialişti din agribusiness.

Experienţa îndelungată în contactul direct cu oamenii, diversitatea tipologiilor umane, provocările şi nevoile clienţilor, nu doar în sectorul agribusiness, ci pe întreaga piaţă a muncii, mă fac să cred că doar cu o înaltă atitudine de moralitate, de determinare şi pasiune faţă de această profesie poţi reuşi să creezi parteneriate pe termen lung. Compania AliRa Recruitment are acest atu care o recomandă!

SURSĂ: Business Agricol

Scroll to Top